
Placek z waniliową kruszonką i jabłkami
Pachnący soczystym jabłkiem i cynamonem będzie dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Ciasto:
350 g mąki pełnoziarnistej
250 g masła klarowanego
2 żółtka
60 ml mleka
20 g cukru wanilinowego lub z wanilią*
Nadzienie:
1 kg soczystych, słodkich jabłek
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego lub z wanilią
2 białka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie zwarta, dzielimy na dwie porcje i odstawiamy na ok. 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub kromy na bardzo drobne kawałki. Następnie mieszamy ze skrobią.
Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Po schłodzeniu jedną część ciasta wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Spód podpiekamy w 200 st. C przez ok. 10 minut. Po tym czasie wykładamy owoce, na nie ubitą pianę oraz drugą część ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy kolejne 25-30 minut.
Z podanych składników wyszła mi jedna cienka tarta oraz ciasto „pełnowymiarowe”.
*cukier waniliowy można łatwo wykonać samodzielnie mieszając cukier lub inne suche słodziwo (erytrol, ksylitol) z ziarenkami z laski wanilii. Samą laskę również należy podzielić na mniejsze części i przechowywać w cukrze/słodziwie.
Smacznego!
One thought on “Placek z waniliową kruszonką i jabłkami”