
Placki kalafiorowe
Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca czasu, w którym kalafior musi sobie poleżeć i puścić sok :)
Niestety nie podam wersji wegańskiej. Na pewno zamiast jajek sprawdzi się namoczone siemię lniane lub nasiona chia, jednak nie wiem, czy tofu równie dobrze zastąpi parmezan i jadel. Jeśli ktoś się odważy, to bardzo proszę i wiadomość, będę wdzięczna i z góry dziękuję :)

Placki kalafiorowe
Ingredients
- 600-700 g kalafior średniej wielkości główka
- 2-3 szt jajko
- 100 g parmezan
- 50 g jadel
- 1 łyżeczka sól
- przyprawy: kolendra mielona, zatar, kumin
Instructions
- Kalafior ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar soku przez sitko lub gazę (ściereczkę).
- Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do odsączonego kalafiora. Następnie dodajemy przyprawy, jajko i olej. Mieszamy dokładnie aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy porcję masy, ugniatamy ją i formujemy dłonią na płaskie placki (ok. 0,5-1 cm grubości). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C.