
Placki kukurydziane z pokrzywą
podane z twarożkiem rzodkiewkowym
Wydaje mi się, że smakoszy placków na słodko jest więcej, niż placków wytrawnych. Mogę się mylić. Większość placków, które robię, można zjeść na oba sposoby, ponieważ nie dodaję do masy ani soli, ani słodziwa. Nie tym razem. Tym razem placki w zamyśle były wytrawne do samego końca.
Placki, ok. 12 sztuk, 4 porcje
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki jaglanej (lub innej, dowolnej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka kefiru
garść pokrzywy
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Twarożek
250 g chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lnianego
1/2 pęczka rzodkiewek
szczypta soli
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Pokrzywę siekamy, dodajemy do mąki, mieszamy. Mąkę łączymy z kefirem i jajkiem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy kefiru.
Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy ciepłe, z twarożkiem.
Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jogurt i olej, dokładnie łączymy. Rzodkiewki oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę, mieszamy z twarożkiem.
Porcja placków z twarożkiem ma ok. 365 kcal,
B – 21 g, T – 10 g, W – 50 g
WW – 4,6
WBT – 1,7
IG – 76
ŁG – 34
One thought on “Placki kukurydziane z pokrzywą”