Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Placki niezdecydowane

Placki niezdecydowane

2 maja, 2019

czyli twarogowe placki z jabłkami

4 porcje:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
250 g twarogu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jabłka 

Jabłka obieramy, kroimy na plasterki. 
Pozostałe składniki miksujemy przy użyciu melaksera lub blendera. 
Smażymy na oleju. 
Po zdjęciu z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Od razu, jeszcze gorące posypujemy ksylitolem lub innym słodziwem. 

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij by wydrukować(Otwiera się w nowym oknie)

Kolacja, Na słodko, Placki i naleśniki, Przepisy, Śniadaniownia, Wegańskie
placki, racuchy, smażone, śniadanie

Post navigation

NEXT
Chłodnik z botwinki
PREVIOUS
Aromatyczny fenkuł

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorie

  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Polityka prywatności i ciasteczek: Ta witryna używa ciasteczek. Pozostając na stronie zgadzasz się na ich użycie.
Aby dowiedzieć się więcej, w tym, jak zarządzać ciasteczkami, zajrzyj tutaj: Polityka ciasteczek

Facebook

Facebook

Instagram

  • Pyszne tarty lemon curd. 
Kruche ciasto podstawowe wypełnione kremem cytrynowym. Poezja smaku.
Czy ktoś nie lubi? Poza moją córką, która nie przejęła ode mnie miłości do tart, ale nie zawsze odmówi kruchego ciasteczka.

#przepis znajdziecie na blogu 👉🏻 kucharzyca.pl - na krem i na ciasto oraz kilka porad dla osób, które nie słodzą i nie "glutenią" ;) #przepisy #recipe_maker #recipeoftheday #zdroweprzepisy #fitprzepis #wypieki #ciasto #dokawy #bezcukru #domowewypieki  #bakewithlove #cakebaker #bakeoff #fotografiakulinarna #fotografiakulinarnagdynia #fotografiagdynia #foodphotononstop #foodphotoshoot #cuisine_captures #lemoncurdtart #smacznego #smacznie #smaczne #pysznie #pyszne #wiemcojem #dobrejedzenie #pysznejedzenie  #kolorowypiątek
  • W duchu #zerowaste pozostałe po lemon curd białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam serek ricotta i solidną łyżkę budyniu waniliowego. Tak powstał omlet, który umilił zimny poranek.
Takie umilajki lepsze niż lajki ;) #przepis #przepisy #recipe_maker #recipeoftheday #zdroweprzepisy #fitprzepis #śniadanie #śniadaniemistrzów #breakfast #zdroweśniadanie #breakslow #instabreakfast #fitbreakfast #morninglikethese #TODAYbreakfast  #tablesituation #storyofmytable  #stylingtheseasons #foodphoto #foodstyling #pancake #omlet  #cozytime #morningmoment #czystamicha #cornersofmyworld #flatlaystyle  #simpleandstill  #flatlaypoland
  • Nie ma jednej receptury na lemon curd. Słoiczek szczęścia składa się z jajek, masła, cukru i soki z cytryny. Niby proste, a jednak. Gdzie nosa nie wsadzę, tam różne proporcje. Sprawdziłam trzy różne i najbardziej smakuje mi takie połączenie:
1 jajko
2 żółtka 
120 g ksylitolu lub erytrolu lub cukru
70 g masła
1 większa cytryna - skórka otarta i sok

W misce, najlepiej metalowej, roztrzepujemy jajko, żółtka i słodziwo. Następnie dodajemy masło i sok z cytryny. Masę podgrzewamy na parze, w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Jeśli jednak powstaną grudki, masę można przetrzeć przez drobne sito.
Jeszcze gorący krem przekładam do słoiczków, a po ostygnięciu przechowuje w lodówce. Najdłużej przechowywałam prawie dwa tygodnie.
Jeśli użyjecie słodzika zamiast cukru, to po otwarciu krem delikatnie skrystalizuje. Nie widać tego, ale czuć. Nie zmienia to jednak smaku samego kremu.

Taki krem to idealny dodatek do kruchych ciasteczek, tortów i deserów. No i tarty oczywiście!

#przepis #przepisy #recipe_maker #recipeoftheday #zdroweprzepisy #fitprzepis #deser #desert #pychota #yummylicious #homemadewithlove #foodforfoodie #instadessert #lemoncurd #fotografiakulinarna #fotografiakulinarnagdynia #fotografiagdynia #foodphotononstop #foodphotoshoot #cuisine_captures #feedfeed #f52grams #kitchn #thewayweeat #thenewhealthy #buzzfeast #befitfoods #foodfluffer #thehub_food #zblendowanaśroda

Obserwuj mnie!

Zaprenumeruj ten blog przez e-mail

Wprowadź swój adres email aby zaprenumerować ten blog i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez email.

Dołącz do 6 989 pozostałych subskrybentów

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2019   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.