
Placki z cukinią i kurkami
Nie wierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem.
2 porcje:
1 mniejsza cukinia (ok. 220 g)
1 jajko
1-2 lekko czubate łyżki jogurtu (ok. 25-50 g)
1/2 szklanki mąki (ok. 70 g)
1/2 szklanki małych kurek (ok. 50 g)
1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g)
1+1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
jogurt do podania
Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie solimy, nie odsączamy. Dodajemy do smaku pół łyżeczki kurkumy i kolendry mieloną. Dodajemy łyżkę jogurtu i mąkę, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu.
Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem.
Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i kurkumę, delikatnie solimy. Smażymy ok. 6-7 minut.
Placki podajemy z kurkami i jogurtem.
Porcja ma ok. 240 kcal,
B – 10 g, T – 9 g, W – 30 g
WW – 2,4
WBT – 1,2
IG – 18
ŁG – 1
One thought on “Placki z cukinią i kurkami”