
Placki z cukinii z serem feta
4 porcje:
1 mała zielona cukinia
1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone)
150 g sera feta
1 jajko
1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokruszony ser feta oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy jajko oraz partiami – mąkę. Masę odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Jeśli cukinia puści zbyt wiele soku i masa będzie zbyt rzadka – dodajemy trochę mąki. Jeśli zbyt sucha – można dolać niewielką ilość wody lub mleka.
Placki smażmy na niewielkiej ilości oleju.
Ja podałam je z sałatką z arbuza i fety choć z jogurtem lub sosem czosnkowym lub koperkowym smakują równie dobrze. Można także podać z sosem z awokado.
1 porcja ma ok. 277 kcal,
B – 15 g, T – 12 g, W – 31 g,
WW – 2,6
WBT – 1,6
IG – 62
ŁG – 15
Podając porcję placków z połową porcji sałatki z arbuzem otrzymamy posiłek o kaloryczności ok. 510 kcal,
B – 22 g, T – 28 g, W – 45 g
WW – 2,8
WBT – 3,4
IG – 65
ŁG – 23
One thought on “Placki z cukinii z serem feta”