
Placki z fasoli
na dzień dobry i dobranoc
Zwykle placki smażę w weekendowe poranki, które są zdecydowanie bardziej leniwe, niż w trakcie tygodnia. Tym razem jednak serwuję je wieczorem. Przełożone warzywami, z plastrem grillowanej szynki parmeńskiej.
2 porcje:
240 g fasoli konserwowej (puszka)
1 jajko
1 lekko czubata łyżka mąki gryczanej
dodatki: szynka parmeńska, ser żółty, pomidor, papryka, kiełki, sos jogurtowy
Fasolę odcedzamy dokładnie, mieszamy z jajkiem i mąką. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Sos jogurtowy robię na wiele sposobów. Tutaj pomysł na sos z awokado. Można też awokado pominąć, dodać świeży koperek, ząbek czosnku. Mi w ten sposób smakuje najbardziej.
Porcja placków, bez dodatków ma ok. 265 kcal,
B – 18 g, T – 7 g, W – 35 g
WW – 2,7
WBT – 1,3
IG – 44
ŁG – 12
Z plastrem sera (15 g), szynki (15 g) i łyżką jogurtu (20 g) – 260 kcal,
B – 27 g, T – 13 g, W – 37 g
WW – 2,9
WBT – 2,2
IG – 43
ŁG – 12
One thought on “Placki z fasoli”