
Placki z kalafiora
Nie wiem, czy jest jakieś warzywo, z którego nie da się zrobić placków. Dziś padło na kalafiora. Podobno najbardziej nudne warzywo. Nie wiem dlaczego ma taką opinię. Może przez kolor? A przecież wystarczy odrobina kurkumy, by nadać mu złota i wyjątkowego smaku. Czasem wystarczy tylko kolendra, która może koloru nie zmieni, ale smak nada wyjątkowy.
400 g kalafiora
1 jako
2 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki garam masala lub curry
Kalafiora siekamy drobno. Ja użyłam melaksera, ale nóż w zupełności wystarczy. Można także zetrzeć na tarce. Kalafiora doprawiamy do smaku, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę (ja użyłam z zielonego grochu, która nadała zielonkawy kolor i groszkowy smak), mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa dobrze związała.
Placki wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Można smażyć bez dodatku tłuszczu.
Z podanych składników wyszło mi 8 placków, po 4 placki na porcję. Smażone na tłuszczu, w porcji mają ok. 215 kcal, B – 14 g, T – 9 g, W – 24 g
One thought on “Placki z kalafiora”