
Placki z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ogólnie kaszę jaglaną ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lubię bardzo tak, jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Ostatnio mięso nie bardzo mi smakuje, więc jem go znacznie mniej.
Przygotowaną wcześniej kaszę wykorzystałam do placków, co okazało się bardzo dobrym pomysłem.
2 porcje:
100 g kaszy jaglanej
75 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
5-6 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego lub, jeśli używasz pomidorów w oliwie/oleju, to może być olej z nich właśnie
1 jajko
olej do smażenia
Kaszę gotujemy w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Pozostawiamy do ostudzenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Gdy liście zwiędną dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone w paski pomidory. Całość dusimy krótko. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kaszę mieszamy z jajkiem oraz szpinakiem. Z masy formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy je dłonią. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
Placki podałam z jogurtem naturalnym.
Porcja placków ma ok. 325 kcal,
B – 10 g, T – 14 g, W – 41 g
WW – 3,7
WBT – 1,7
IG – 68
ŁG – 25
One thought on “Placki z kaszy jaglanej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”
Uwielbiam szpinak! Smakowita propozycja na placki z cukinii.