
Placki z selera i marchewki
Przepis jest dostępny na platformie Cookido, do wykonania w Thermomix. Jednak nie ograniczajmy się :)
80 g płatków owsianych, błyskawicznych
150 g selera
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
2 jajka
20 g oleju rzepakowego
przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Płatki przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą tak, aby woda utworzyła nad nimi ok. 1 cm warstwę. Odstawiamy do namoczenia.
Warzywa obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Płatki, jeśli trzeba odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy warzywa, jajka i oleju. Mieszamy.
Z masy formujemy placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Delikatnie przekładamy na drugą stronę. Po ok. 2 -3 minuty z każdej strony.
Ja podałam z surówką z białej rzodkiewki z dodatkiem marchwi. Warzywa wymieszałam z jogurtem, doprawiłam do smaku solą i łyżeczką chrzanu.
2 thoughts on “Placki z selera i marchewki”
super przepis, nie jemy mięsa to na pewno często będą gościć w moim domu:-)
Bardzo mi miło! Zapraszam częściej <3