
Placki żytnie z cukinią i mozzarellą
Prosto, szybko i smacznie. Tak lubię. Dziś na obiad, jutro na kolację. A może śniadanie? Lekkie placki to dobry pomysł na każdy posiłek.
2 porcje:
1 mniejsza cukinia, ok. 200-250 g
1 jajko
3 czubate mąki żytniej
1 kulka sera mozzarella
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek
łyżka oleju do smażenia
Cukinię wraz z mozzarellą ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy. Mieszamy i odstawiamy masę, na ok. 10 minut.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Delikatnie obracamy placki na drugą stronę.
Porcja ma ok. 360 kcal,
B – 21 g, T – 18 g, W – 29 g
WW – 2,6
WBT – 2,5
IG – 45
ŁG – 12
3 thoughts on “Placki żytnie z cukinią i mozzarellą”
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Zaczęłam kombinować, więc nie wyszły takie ładne jak twoje.
Nasuwa mi się jednak jedno zasadnicze pytanie:Co masz na myśli, pisząc, że to na dwie porcje????
Że z tych składników wyjdą dwie porcje placków. Co zupełnie nie oznacza, że nie może być to porcja dla jednej osoby ;)
No bo już się wystraszyłam, że za dużo jem😂