
Plackowy burger
czyli placek w placku
Pomysł powstał przy okazji gospodarowania pozostałej z obiadu kaszy z warzywami. Często sięgam po miksy kasz i różnych suszonych warzyw, nie tylko strączkowych. Ja wykorzystałam kaszę pęczak z suszonymi grzybami i soczewicą.
Placki z kaszy stanowią „wkładkę” do placków z białej fasoli.
2 porcje:
Placki z kaszy:
ok. 100 g kaszy ugotowanej (ok. 50 g kaszy suchej, ugotowanej w stosunku 1 część kaszy, na 2 części wody).
1 jajko
4 łyżki tartego sera parmezan
Placki z fasoli:
240-260 g fasoli konserwowej po odsączeniu
1 jajko
1 łyżka mąki
tymianek
Sos:
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
pół małego pęczka koperku
sól, pieprz ziołowy do smaku
Placki z kaszy: wszystkie składniki mieszamy dokładnie, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni
Placki z fasoli: składniki miksujemy blenderem, smażymy na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju
Sos: awokado, czosnek miksujemy, koperek siekamy drobno, mieszamy składniki z jogurtem, doprawiamy do smaku
Porcja placków z sosem ma ok. 550 kcal
B – 35 g, T – 22 g, W – 60 g
WW – 4,7
WBT – 3,3
IG – 41
ŁG – 19