
Placuszki dyniowe
Przepis na placuszki z dyni i twarogu podawałam już na blogu, o tutaj. Dziś podaję przepis na bardzo podobne placki, ale z ricottą i pieczoną dynią.
4 porcje:
400 g dyni dowolnego gatunku
2 jajka
100 g serka ricotta
2 łyżki ksylitolu
100 g mąki, dowolnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny lub 2 z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne (nie trzeba jej obierać), pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu wyciągamy miąższ.
Do dyni dodajemy jajka, sok z cytryny i serek, mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki i dodajemy do dyni, mieszamy do połączenia składników.
Masę smażymy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron.
Podajemy z jogurtem, owocami lub miodem albo syropem klonowym.
Najbardziej lubię z jogurtem owocowym. Miksuję lub kroję drobno owoce i mieszam z jogurtem. Mango, gruszki, pomarańcze. Co tam macie ;)