
Placuszki orzechowe
Inspirowałam się przepisem Karoliny Polkowskiej, Placki niebanalne. To prosty przepis na udany poranek. Placuszki są lekkie, a jednocześnie sycą na długo.
4 porcje:
1,5 szklanki maślanki
1 jajko
120 g (1 szklanka) mielonych orzechów włoskich lub migdałów
70 g (1/2 szklanka) mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ksylitolu
Mąkę mieszamy z sodą i ksylitolem. Maślankę łączymy z jajkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aż masa gładka.
Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, delikatnie przewracając na drugą stronę.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Porcja ma ok. 280 kcal,
B – 13 g, T – 18 g, W – 23 g
WW – 2.2
WBT – 2.1
IG – 12
ŁG – 1
4 thoughts on “Placuszki orzechowe”
Bardzo mi się ten przepis podoba, szczególnie wprowadzenie orzechów. Zapisałam, wykorzystam jeszcze w ten weekend.
Bardzo mi miło. Daj znać, jak Ci smakowało :)
Uwielbiamy placuszki i często goszczą one na naszych rodzinnych sniadaniach. Ale orzechowych jeszcze nie jedliśmy. Już mam na nie smaka.
Cieszę się bardzo. Będą smakowały, gwarantuję.