
Placuszki twarogowo-jogurtowe z jabłkami
Śniadanie pachnące cynamonem. Lekkie, puszyste placuszki z duszonym jabłkiem to idealne rozpoczęcie dnia.
250 g twarogu chudego
220 g jogurtu śmietankowego (użyłam Strzałkowo, 9% tłuszczu)
2 jajka
100 g mąki
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przetartej tłuszczem.
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka agaru
1/2 szklanki wody
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w rondelku, podlewając wodą. Dodajemy cynamon i agar, mieszamy dokładnie. W razie potrzeby dolewamy wody. Można także dosłodzić, jeśli słodycz jabłek nie jest wystarczająca.
Wyszły mi 4 porcje po 3 placki, każda ok. ok. 280 kcal, B: 21 g, T: 9 g, W: 30 g
Przepis dostępny jest także w aplikacji Fitatu
3 thoughts on “Placuszki twarogowo-jogurtowe z jabłkami”
jogurt ze Strzałkowa ma 9 % tłuszczu
Fakt, spojrzałam na tłuszcze nasycone. Już poprawiam, dziękuję :)