
Placuszki zbożowe
na słodko i wytrawnie
250 ml maślanki
2 jajka
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 g mąki gryczanej lub ryżowej
40 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy, dodajemy maślankę, mieszamy. Suche składniki łączymy ze sobą, a następnie przesypujemy do mokrych składników. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by masa związała.
Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem, temperatura średnia. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, gdy w plackach pojawią się bąbelki/dziurki.
Podajemy na słodko lub wytrawnie, wedle upodobania :)
Z podanych składników wychodzą 3 porcje. Bez dodatków jedna porcja ma ok. 275 kcal,
B – 14 g, T – 7 g, W – 42 g
IG – 52
ŁG – 19
WW – 3,7
WBT – 1,2
One thought on “Placuszki zbożowe”