
Placuszkowo
Poniżej przypominam przepisy, które widniały na starym blogu, a po przeprowadzce przepadły w czeluściach internetu.
Placuszki serowe, 4 sztuki
100 g białego twarożku (może być zwykły twaróg lub kanapkowy typu Almette)
1 jajko
2 łyżki otrębów (dowolnych)
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy z dwóch stron, na patelni bez dodatku tłuszczu.
Placuszki jabłkowo-bananowe, 12 sztuk
2 średniej wielkości banany
2 jabłka
3 łyżki płatków jaglanych
2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z bananem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Podawać z dowolnymi powidłami lub konfiturą.
Placuszki jabłkowo-cynamonowe, 16 sztuk
4 małe (ok. 130-150 g) jabłka
1 niepełna szklanka maślanki (ok. 200 ml)
1 szklanka mąki
1 opakowanie (ok. 150 g) naturalnego serka homogenizowanego
1 jajko
1 łyżka cynamonu
2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
2 łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli używamy mąki pełnoziarnistej)
olej kokosowy do smażenia
Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło na zewnątrz.
Placki z cukinii i marchewki, 4 porcje
400 g cukinii (1 średnia)
100 g marchewki
2 jajka
40 g mąki gryczanej
olej kokosowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Marchewkę i cukinię utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w mąką i jajkami. Doprawić do smaku. Smażyć na patelni, na średnim ogniu.
One thought on “Placuszkowo”
same fantastyczne przepisy :) oczywiście zapraszam też do siebie :)