
Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą
Gdy tylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
110 g masła
140 g słodziwa
1 jajko
180 g mąki
50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka)
90 g orzechów włoskich
Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie spłaszczyć dłonią lub „pieczątką” do ciastek.
Ciastka wypiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby ciastka przestygły.
Z podanych proporcji wyszło mi 40 ciastek, każde ok. 60 kcal, B: 2 g, T: 4,5 g, W: 4 g
One thought on “Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą”