
Pomarańczowe babeczki i magdalenki
To bardzo proste, szybkie ciasto z przepisu Cristity Catese. Miały być pyszne choinki i bałwanki, jednak nie posiadam małych foremek do ciastek. Upiekłam więc mini babeczki i, ku mej uciesze, magdalenki.
Do wykonania ciasta przyda się porządny blender. Ja przygotowałam ciasto z pomocą melaksera. Użytkownicy Thermomix poradzą sobie jeszcze lepiej. Ciasto robi się praktycznie w 5 minut.
Ciastka dekorowałam pomarańczowym lukrem i kremem orange curd.
Ten ostatni robi się dokładnie tak samo, jak lemon curd (przepis tutaj), zmniejszając ilość cukru/ksylitolu i wykorzystując sok z pomarańczy.
Lukier pomarańczowy można zrobić na bazie ksylitolu lub erytrolu, jednak nie będzie on tak aksamitny, gdy robiony jest na cukrze. Wybór należy od Was. W obu przypadkach robi się go tak samo. Słodziwo zmielone na puder miesza się z sokiem z pomarańczy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Z poniższych składników otrzymałam 12 mini babeczek i 12 magdalenek. Wyjdzie ok. 18 mini babeczek lub ok. 48 magdalenek.
1 duża pomarańcza
120 g oleju rzepakowego
50 ml wody
3 jajka
150 g ksylitolu
300 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pomarańczę myjemy dokładnie, a następnie skórkę parzymy wrzątkiem. Dzielimy na mniejsze kawałki, miksujemy w melakserze. Dodajemy kolejno pozostałe składniki miksując nieprzerwanie.
Masę wylewamy do foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.
Magdalenki można piec krócej, ok. 15 minut. Im większe foremki, mieszczące większą ilość ciasta, tym czas pieczenia będzie dłuższy. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
2 thoughts on “Pomarańczowe babeczki i magdalenki”
Tak dawno nie jadłam takich uroczych słodkości :)
Bardzo mi miło <3