
Pomarańczowe ciasto
Jest przy nim chwila zabawy z pomarańczą, ale poza tym jest łatwe w przygotowaniu. Bardzo aromatyczne, a dodatek mąki i kaszy kukurydzianej sprawia, że ma złoty kolor. Po jego upieczeniu pomarańczowo pachnie cały dom :)
Jeśli macie więcej czasu, skórkę pomarańczy można zagotować (ok. 10-15 minut), a następnie pokroić w cienkie nitki i dodać do ciasta. Będzie bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej pomarańczowe.

Pomarańczowe ciasto
Ingredients
- 1 szt pomarańcza
- 50 g kaszka kukurydziana
- 150 g mąka kukurydziana
- 75 g erytrol
- 3 szt jajko
- 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczka soda oczyszczona
- 100 ml woda
- 100 g olej kokosowy
Instructions
- Pomarańczę obieramy dokładnie, usuwamy całe albedo. Cząstki przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 10 minut.
- Po ugotowaniu syropu dodajemy do niego kaszkę kukurydzianą i miksujemy na gładką masę.
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy olej i pozostałe składniki. Na koniec dodajemy pomarańczową kaszkę i mieszamy dokładnie, by masy się połączyły.
- Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C bez termoobiegu.