
Pomarańczowy łosoś
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, to jest to pomysł dla Ciebie. Potrzebujesz niespełna 20 minut.
150 g makaronu
ok. 250 g filetu z łososia, obranego ze skóry
1 pomarańcza
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie sos sojowy
Zagotuj wodę na makaron.
Usuń skórę z fileta, jeśli ją posiada. Wyjmij ości. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do niego rybę. Obtocz rybę dokładnie w soku. Odstaw. Rozgrzej patelnię.
Wrzuć makaron do gotującej się wody.
Rybę wraz z sokiem przełóż na patelnię. Dodaj sos sojowy, jeśli używasz. Smaż krótko z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień, smaż pod przykryciem.
Odcedź makaron, podawaj z rybą.
Użyłam makaronu cytrynowego. Jeśli masz ochotę, możesz do zwykłego makaronu zetrzeć odrobinę skórki z cytryny lub z pomarańczy. Będzie smakowało jeszcze lepiej!
One thought on “Pomarańczowy łosoś”