Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Pomidorowa uczta

Pomidorowa uczta

2 kwietnia, 2016

Super pomysł dla każego/każdej zbyt zabieganej, by myśleć nad obiadem dwudaniowym. Koniecznie dla tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych.  Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji.
Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące.
Zupa pomidorowa dla czworga


1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz
2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz
200 g pure z dyni (opcjonalnie)
50 g makaronu zacierka
1 l wody
2 łyżki lubczyku
1 łyżeczka soli
120 g małych kulek mozzarella lub jedna duża kulka pokrojona w kostkę

 

Wykonanie klasyczne – do gotującej się wody dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli.

 

Zapiekanka dla czworga


1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g mięsa mielonego (dowolne)
2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz
1 łyżka czubrycy zielonej
1/2 łyżeczki soli

W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy solą i czubrycą. Formę do pieczenia wykładamy papierem, układamy arkusz ciasta wywijając go na boki formy. Do środka przekładamy mięso z pomidorami, układamy kawałki sera mozzarella i zawijamy brzegi do środka. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.

 

 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Danie główne, Przepisy
gotowane, mozzarella, pieczone, pomidory, zapiekane

Post navigation

NEXT
Owsiane placuszki
PREVIOUS
Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.