
Pomidorowa uczta
Super pomysł dla każego/każdej zbyt zabieganej, by myśleć nad obiadem dwudaniowym. Koniecznie dla tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji.
Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące.
Zupa pomidorowa dla czworga
1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz
2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz
200 g pure z dyni (opcjonalnie)
50 g makaronu zacierka
1 l wody
2 łyżki lubczyku
1 łyżeczka soli
120 g małych kulek mozzarella lub jedna duża kulka pokrojona w kostkę
Wykonanie klasyczne – do gotującej się wody dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli.
Zapiekanka dla czworga
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g mięsa mielonego (dowolne)
2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz
1 łyżka czubrycy zielonej
1/2 łyżeczki soli
W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy solą i czubrycą. Formę do pieczenia wykładamy papierem, układamy arkusz ciasta wywijając go na boki formy. Do środka przekładamy mięso z pomidorami, układamy kawałki sera mozzarella i zawijamy brzegi do środka. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.