
Pomidorowa z klopsikami
Zwykła-niezwykła zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, makaronem soba i majerankowymi klopsikami.
4 porcje:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki soli
700 g przecieru pomidorowego
1 marchewka
240 g konserwowej ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka majeranku
150 g makaronu gryczanego (soba)
Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe kulki.
W garnku zagotowujemy ok. litr wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wyciągamy łyżką do makaronu. Makaron można także ugotować osobno. Do wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.
One thought on “Pomidorowa z klopsikami”