
Pomysł na… brownie z kubka i mikrofali
Pamiętam jak pojawił się szał na ciasta z kubka. Nigdy nie miałam ochoty na chemiczne ciasta w pięć minut. Kilka razy chciałam zrobić swoje, ale ostatecznie ciasto w rozmiarze XXL lądowało w piekarniku. Dziś jednak podjęłam udaną próbę zrobienia własnego brownie z kubka. Wyszło idealne, o kremowym, lekko płynnym środku, mocno czekoladowe, nie za słodkie. Mniam!
1 porcja:
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki ryżowej
2-3 łyżki erytrolu lub innego słodzika
2 łyżki drażetek czekoladowych lub pokruszonej gorzkiej czekolady
1 niepełna łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mleka roślinnego
Mieszamy suche składniki i dokładamy mokre. Mieszamy dokładnie. Mikrofalę ustawiamy na 1000 W i gotujemy przez 2 minuty.
Smacznego!