
Pomysł na… ciasto
Z rana została mi jaglanka z płatków jaglanych i wekowanych jagód. Za mało, by obdzielić dwójkę dzieci, więc zmiksowałam ją z bananem. Wyszedł pyszny krem. Ale dlaczego tylko dzieci mają mieć frajdę z takiego pomysłu? Na szybko ukręciłam ciasto – biskwit, na wierzch którego wyłożyłam mus. Pyszności. Można upiec dwa biskwity i zrobić przekładańca – na wierzch jednego wykładamy dowolną masę, krem, owoce, drzem lub powidła i kładziemy na to drugie ciasto.
Małe, a cieszy.
Składniki na ok. 10 porcji:
115 g mąki pełnoziarnistej (trochę mniej niż 3/4 szklanki)
75 g erytrolu/ksylitolu/cukru (ok. 1/3 szklanki)
125 ml wody (1/2 szklanki)
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Dolewamy wody i oleju i mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy kilka łyżek do formy o średnicy ok. 20 cm. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy do formy. Masy łączymy delikatnie przykładając łyżkę do masy.