
Pomysł na… ciecierzycę z warzywami
Pomysł dobry, jak każdy inny, gdy przychodzi zrobić w lodówce inwentaryzację. To, co traci świeżość, co mogłoby się zmarnować, stracić termin przydatności. To wszystko może trafić do jednego „gara”. Ja uwielbiam robić porządki w lodówce. Wychodzą wtedy najlepsze sałatki i dania. Dziś takie danie z ciecierzycą.
W moim woku znalazły się:
kapusta biała (zostały 3 liście)
seler naciowy (3 mniejsze łodygi)
papryka czerwona (pół małej szpiczastej)
cukinia (malutka, ok. 100 g)
jarmuż (1 większy liść)
natka pietruszki (kilka łodyżek)
dynia (1/4 malutkiej sztuki, nie więcej niż 100 g)
ciecierzyca (ok. pół słoika, 150 g)
pomidorki koktajlowe (6 sztuk)
Liście kapusty pokroiłam w paski. Dynię posiekałam. Paprykę i cukinię pokroiłam w plasterki. Wszystko podsmażyłam na oleju kokosowym i zmniejszyłam ogień. Chwilę dusiłam. Dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki i ciecierzycę i jeszcze dusiłam przez chwilę. Jarmuż odcięłam od łodyżki i posiekałam razem z natką pietruszki – dodałam na koniec.
Smacznego!