
Pomysł na kolację prawie idealną
Maca, pomidorowy hummus, pomidor z pokrzywowym pesto i jako na półmiękko. Brzmi pysznie? Nie może brzmieć inaczej!
Maca:
100 g mąki orkiszowej
75 ml ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Składniki mieszamy, wyrabiając elastyczne ciasto. Wyrabiamy kilka minut, a następnie pod przykryciem odstawiamy na bok.
Hummus:
100 g ciecierzycy konserwowej
2-3 pomidory suszone w oleju, odsączone
1 łyżeczka tahini
Składniki miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dolać oliwy z pomidorów, doprawić do smaku.
Pesto z pokrzywy:
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 garści liści z pokrzywy
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy lub ucieramy w moździerzu.
Grillowane pomidory z pesto
Pomidora kroimy na dwie części. Na każdą połówkę wykładamy pesto. Grillujemy w piekarniku przez ok. 10 minut. Można podsypać parmezanem.
Jajka, by były na półmiękko należy gotować 7 minut licząc od włożenia do wrzącej wody.