
Pomysł na… kurczaka z ryżem
Kurczak z ryżem. Brzmi zwyczajnie i bez polotu. W tej szarości skojarzeń znalazłam jednak pełnię smaku. Klasykę gatunku ;) Zapiekanka z ryżu i kurczaka również mogłaby być banalna, jednak nic bardziej mylnego. Jest jednocześnie delikatna i pikantna, lekka i syta. Jednym słowem: pyszna! Dodać trzeba, że jest banalnie prosta w wykonaniu, a dodatek ogórka kiszonego to wisienka na torcie klasyki :D
4 porcje:
400 g mięsa z podudzi kurcząt
200 g ryżu brązowego
2 łyżki suszonej włoszczyzny (ekologiczna przyprawa do rosołu)
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól, pieprz, kolendra mielona
Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym. Wysypujemy ryż, na ryżu układamy mięso. Posypujemy przyprawami, zalewamy ok. 400-500 ml wody. Polewamy olejem.
Pieczemy w 180 st. C do czasu, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby można dolać wody – jeśli ta wyparuje/zostanie wchłonięta przez ryż, a ryż jeszcze będzie twardy.
Smacznego!