
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry
Pierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :)
2 porcje:
300 g piersi indyka
150 g kaszy jaglanej
garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej)
2 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól
olej kokosowy do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez 5-10 minut.
Podajemy z kaszą jaglaną i gotowaną fasolką. Ja fasolkę polałam olejem z pestek dyni i posypałam solą (do gotowania nie dodawałam soli).
Smacznego!