
Pomysł na… placki dyniowe 4 sery
Miałam zrobić tartę dyniową, ale wyszło jak zawsze, czyli coś nowego.
Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Możecie też dodać trochę mielonego mięsa, żeby placki były bardziej syte.
Na 3 porcje:
400 g dyni (u mnie buttercup)
125 g sera mozzarella
125 g sera edamskiego
100 g sera feta
50 g parmezanu
1 jajko
opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego
sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry
do podania: natka pietruszki i sos czosnkowy (jogurt+tarty czosnek+siekany koperek+sól)
Wszystkie składniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły. Z masy formujemy w dłoni kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią. Można położyć na nich drugi arkusz papieru do pieczenia i docisnąć drugą blachą lub patelnią, aby każdy placek miał tę samą grubość.
Pieczemy minimum 40 minut w temp. 180 st. C.