
Pomysł na… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Dla nie-fanów fiksów, miksów i innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar.
Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam na to mięso i posypałam pozostałą częścią sera. Piekłam w 180 st. C przez 45 minut.
Nie podam wartości odżywczych, bo proporcje mocno na oko. Można przyjąć, że połowa takiej zapiekanki to solidna porcja obiadowa, ok. 500-600 kcal, w zależności od ilości dodanego sera.