
Poniedziałek w kuchni
Dla odmiany poniedziałek. Weekend spędziłam w szkolnej ławce, więc trzeba było nadrobić. Niestety poniedziałki nie zawsze są fajne. Zaspałam. Zapomniałam upiec chleb na dziś. Zapomniałam dokumentów z domu i musiałam po nie wracać. Plik ważnego dokumentu nie chciał ze mną współpracować wołając o nową wersję programu, a na aktualizację nie miałam absolutnie chęci i zgody. Pomysłu na obiad też brakowało. Padło na warzywa z soczewicą czerwoną. Bardzo szybkie i smaczne danie. Można podać samodzielnie, np. z brokułem, albo jako dodatek do mięsa.
Weganon pochwalił się swoim przepisem, czym przypomniał mi, że i ja gdzieś jakiś ukryłam. Porównanie przepisów na papierze to żadne wyzwanie, więc na szybko ukręciłam dwa ciasta. I mam dylemat. Bo obie wersje są przepyszne i idealnie komponują się z sosem koperkowo-czosnkowym.
Sos to nic innego, jak posiekany pęczek koperku, starte 1-2 ząbki czosnku zalane jogurtem naturalnym i wymieszane z łyżeczką majonezu.

Krakersy sezamowe
Ingredients
- 6 łyżek sezam
- 5 łyżek pestki słonecznika
- 5 łyżek pestki dyni
- 3 łyżki siemię lniane mielone
- 1 łyżka nasiona siemienia lnianego
- 30 ml olej rzepakowy
- 100 g mąka gryczana
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1 łyżeczka sól
- 200 ml woda
Instructions
- Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto.
- Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C.

Krakersy wieloziarniste
Ingredients
- 1/2 szklanki pestki słonecznika
- 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
- 1/2 szklanki płatki orkiszowe
- 1/2 szklanki mąka gryczana
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 3 łyżki sezam
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki kolendra mielona
- 1/2 łyżeczki sól
- 200 ml woda
Instructions
- Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę.
- Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować.
- Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.