Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Poniedziałek w kuchni

Poniedziałek w kuchni

18 stycznia, 2016

Dla odmiany poniedziałek. Weekend spędziłam w szkolnej ławce, więc trzeba było nadrobić. Niestety poniedziałki nie zawsze są fajne. Zaspałam. Zapomniałam upiec chleb na dziś. Zapomniałam dokumentów z domu i musiałam po nie wracać. Plik ważnego dokumentu nie chciał ze mną współpracować wołając o nową wersję programu, a na aktualizację nie miałam absolutnie chęci i zgody. Pomysłu na obiad też brakowało. Padło na warzywa z soczewicą czerwoną. Bardzo szybkie i smaczne danie. Można podać samodzielnie, np. z brokułem, albo jako dodatek do mięsa.
Weganon pochwalił się swoim przepisem, czym przypomniał mi, że i ja gdzieś jakiś ukryłam. Porównanie przepisów na papierze to żadne wyzwanie, więc na szybko ukręciłam dwa ciasta. I mam dylemat. Bo obie wersje są przepyszne i idealnie komponują się z sosem koperkowo-czosnkowym.
Sos to nic innego, jak posiekany pęczek koperku, starte 1-2 ząbki czosnku zalane jogurtem naturalnym i wymieszane z łyżeczką majonezu.

Krakersy sezamowe

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 6 łyżek sezam
  • 5 łyżek pestki słonecznika
  • 5 łyżek pestki dyni
  • 3 łyżki siemię lniane mielone
  • 1 łyżka nasiona siemienia lnianego
  • 30 ml olej rzepakowy
  • 100 g mąka gryczana
  • 1 łyżeczka papryka wędzona
  • 1 łyżeczka sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto.
  • Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut w 180 st C.

Krakersy wieloziarniste

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10 porcji

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki pestki słonecznika
  • 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatki orkiszowe
  • 1/2 szklanki mąka gryczana
  • 3 łyżki olej rzepakowy
  • 3 łyżki sezam
  • 1 łyżeczka kminek
  • 1 łyżeczka tymianek
  • 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki kolendra mielona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 200 ml woda

Instructions
 

  • Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę.
  • Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować.
  • Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Danie główne, Przekąski, Przepisy, Wegetariańskie
duszone, gotowane, krakersy, pieczone

Post navigation

NEXT
Trufle czekoladowe
PREVIOUS
Pomysł na… ciasto

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.