
Prawie jak risotto
Czerwony ryż jest znacznie zdrowszy od białego, a nawet brązowego. Jego jedyną wadą jest długi czas gotowania – minimum 40 minut. Niemniej jednak warto. Można go serwować z dowolnymi dodatkami. W smaku jest bardzo łagodny. Jeśli będziemy go gotować przez 45 minut, a na koniec dodamy do niego duszone grzyby i natkę pietruszki będzie smakowało prawie jak risotto. Oczywiście prawie robi różnicę, niemniej jednak warto trochę oszukać, by spróbować czegoś nowego.
Składniki na 2 porcje:
100 g ryżu czerwonego
100 g pieczarek
1 papryka żółta
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
natka pietruszki
sól
Ryż ugotować w dwóch szklankach wody, pod koniec gotowania posolić. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i blanszować na patelni z olejem kokosowym. Podlać odrobiną wody, dusić do miękkości. Warzywa dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Dodać garść pociętej natki pietruszki i doprawić solą.
Podawać z parmezanem i/lub rukolą.