
Prawie piernik, czyli pyszne ciasto piernikowe
Szybkie ciasto, którego nie da się zepsuć :)
Dodatek porzeczek sprawia, że nie jest za słodkie, ale przez to bardziej wilgotne. Przyprawy korzenne czynią je aromatycznym. Ciasto idealne. Jeśli dodacie trochę miodu, to przestanie udawać piernik. Stanie się piernikiem. Smacznego!
Składniki
- 400 g mąka orkiszowa, jaglana, gryczana, żytnia
- 2 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 g erytrol lub inne słodziwo (miód)
- 120 g olej kokosowy
- 2 szt jajko
- 1 szklanka mleko
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka kardamon
- 1/2 łyżeczka goździki mielone
- 1/2 łyżeczka imbir mielony
- 1 łyżka skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- 1 słoik 100% owoców porzeczka (240 g)
Sposób przygotowania:
Olej ucieramy z erytrolem i jajkami. Suche składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy powoli suche składniki na przemian z częścią mleka. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy dżem porzeczkowy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C – do suchego patyczka.
Olej ucieramy z erytrolem i jajkami. Suche składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy powoli suche składniki na przemian z częścią mleka. Ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy dżem porzeczkowy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C – do suchego patyczka.