
Proste pomarańczowe ciasto
Oto quatre-quarts, czyli cztery-czwarte. Ten prosty przepis zakłada równe części 4 składników. Przepis pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie każdy ze składników ważył 1 funt.
Mój przepis zakłada ponad cztery razy mniejszą porcję. Idąc już czwórkami :)
100 g jajek, czyli 2 jajka
100 g mąki orkiszowej
100 g masła
100 g ksylitolu
skórka otarta z jednej pomarańczy lub kilka kropel spożywczego olejku pomarańczowego
Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
Jajka ucieramy z ksylitolem do czasu, aż masa powiększy swoją objętość i stanie się puszysta. Dodajemy masło i nadal ucieramy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową oraz mąkę i mieszamy na gładką masę.
Masę przekładamy do małej keksówki 8×20 cm. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.