
Ciasto „gąbka” z rabarbarem
Lekkie ciasto na bazie jogurtu. Proste i szybkie w wykonaniu, niebanalne w smaku.
400 g kremowego jogurtu naturalnego
1 jajko
30 g ekspandowanej kaszy jaglanej (lub innego ziarna ekspandowanego)
1 miarka (30 g) odżywki białkowej (można pominąć)
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g erytrolu (lub innego słodziwa)
2 łodygi rabarbaru*
Jogurt mieszamy z jajkiem. Suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy z masą jogurtową. Masę przelewamy do formy, na wierzch wykładamy obrane łodygi rabarbaru. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C.
Porcja ciasta (1/8) ma ok. 130 kcal, B: 9 g, T: 3 g, W: 21 g
Rabarbar, choć warzywo, to jednak owocowe :) pełne kwasu foliowego, wapnia i witaminy C, ale także szczawianów, więc nie jest wskazany dla osób z chorobami układu moczowego i reumatyzmem.