
Przekładaniec czekoladowo-migdałowy
Prosty przekładaniec. Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, wykwintne w smaku. Po dodaniu korzennych przypraw zamiast olejku migdałowego – rozgrzeje w zimne wieczory.

Przekładaniec czekoladowo-migdałowy
Ingredients
ciasto
- 225 g mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa
- 3 łyżka kakao
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 200 g erytrol lub inne słodziwo
- 1 łyżeczka esencja migdałowa
- 180 ml mleko
- 180 g olej kokosowy
- 2 szt jajko
krem
- 150 g olej kokosowy
- 250 g erytrol lub inne słodziwo
- 75 g kakao
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 4 łyżki mleko może być roślinne
Instructions
- W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.
- Olej, erytrol ubijamy blenderem na kremową masę. Dodajemy kakao, esencję i mleko i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżeczki mleka, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
- Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, a następnie wyciągamy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Ciasto kroimy w poziomie na dwie części. Spód smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy górą. Pozostałym kremem smarujemy górę ciasta i trochę boków. Posypujemy płatkami migdałów.