
Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym
Za długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby.
Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie.
Składniki na 3-4 porcje:
200 g ryżu brązowego
400 g filetu z pstrąga
1/2 papryczki chilli
3 łyżki kaparów
100 g jogurtu naturalnego
1/2 pęczka koperku
masło klarowane do smażenia plus do ryżu
przyprawy: curry, przyprawa do rosołu bez soli, sól
Ryż gotujemy dodając do wody łyżeczkę curry, trochę soli i przyprawę do rosołu oraz pół łyżeczki masła.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy pstrąga pokrojonego w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli. Zmniejszamy ogień, dodajemy kapary (w całości lub posiekane) i koperek. Pod koniec duszenia dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą.
Smacznego!