
Pszenne bułki z sezamem
400 g mąki pszennej jasnej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 ml ciepłej wody
40 g oleju
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
1,5 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
sezam do posypania
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 3-4 łyżki mąki. Ostawiamy. Mąki mieszamy z solą. Dodajemy drożdże i olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. godzinę, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-12 części. Z każdej formujemy wałeczek, który zaplatamy w formę bajgla. Zostawiamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne ok. 20-30 minut, aby podrosły.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem, pieczemy ok. 25-30 minut.