
Ptysie z twarożkiem
ok. 12 ptysi
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
70 g masła
1 szklanka mąki jasnej
1/2 łyżeczki soli
3-4 jajka
nadzienie:
200 g chudego twarogu
100 g jogurtu
mały ogórek
3-4 rzodkiewki lub kawałek białej rzodkwi
Mleko, wodę i masło zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy energicznie, aż masa stanie się gładka, jednolita. Masę odkładamy, aby przestygła.
Do masy dodajemy po jednym jajku i ucieramy rózgą lub mikserem. Masa powinna być szklista, jednolita.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta. Zachowujemy większy odstęp, ponieważ ptysie rosną podczas pieczenia.
Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciastka, by przestygły i wyschły.
W tym czasie mieszamy twaróg z jogurtem. Ogórek i rzodkiewkę trzemy na tarce. Dodajemy do twarogu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ostudzone ptysie przekrawamy w poprzek na dwie części. Wykładamy porcję twarożku, przykrywamy odciętą górą ptysia.