Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ptysiowe kuleczki

Ptysiowe kuleczki

25 marca, 2019

z kremem mascarpone

Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest wcale dużo trudniej.
Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć.



Ciasto:
150 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ksylitolu
100 g masła
125 ml mleka
125 ml wody
4 jajka

Krem:
250 g serka mascarpone
150 g jogurtu skyr
2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania)
1-2 krople aromatu waniliowego

W niedużym rondelku gotujemy mleko z wodą, solą i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, dodajemy masło i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku energicznie wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką do czasu uzyskania jednolitej masy, o gładkiej konsystencji. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy, aż otrzymamy masę, która nie przywiera do ścianek rondelka. Wtedy rondelek odkładamy na bok i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Łyżką przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Łatwiej będzie wyciskać masę przy użyciu rękawa cukierniczego. Krążki nie powinny przekraczać średnicy ok. 4 cm. Podczas pieczenia ciasto znacznie rośnie, więc należy zachować także odpowiedni odstęp między porcjami ciasta.
Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciastka, by przestygły i wyschły.

Mascarpone ubijamy na sztywną masę z dodatkiem ksylitolu i aromatu. Dodajemy skyr i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by masa zachowała zwartą konsystencję.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przy pomocy końcówki do nadziewania wpuszczamy masę do ptysiowych kulek.
lub
Ptysie należy przekroić ostrym nożem wzdłuż podstawy, na podstawę łyżką nałożyć krem i przykryć ściętą górą.

Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk,
1 sztuka ma ok. 100 kcal,
B – 3 g, T – 8 g, W – 6 g
GI – 63, GL – 2
WW – 0,5
WBT – 0,8

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy
ciasteczka, deser, dla diabetyka, mascarpone, pieczone, ptysie, skyr, słodkości, z kremem

Post navigation

NEXT
Placuszki kokosowe
PREVIOUS
Aromatyczne kuleczki wołowe

One thought on “Ptysiowe kuleczki”

  1. Pingback: Ptysiowe kuleczki | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.