
Puszyste muffiny orzechowe
z jabłkiem i rabarbarem
12 sztuk:
250 g mąki
50 g mąki z orzeszków arachidowych lub mielone orzechy
110 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
90 g masła
2 jajka
125 ml mleka
1 jabłko
1 łodyga rabarbaru
Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę. W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Do mokrych składników dokładamy owoce, mieszamy. Następnie dokładamy suche składniki i mieszamy dokładnie obie masy.
Masę przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
Porcja ma ok. 200 kcal
B – 6 g, T – 9 g, W – 28 g,
WW – 2,6
WBT – 1,0
IG – 43
ŁG – 11
One thought on “Puszyste muffiny orzechowe”