
Puszysty biszkopt gryczany
Delikatny i puszysty. Z delikatną nutą pomarańczy. Szybki biszkopt gryczany. Można podawać z konfiturą lub słodkim jogurtem – jogurtem wymieszanym z konfiturą lub miodem i sokiem z cytryny.

Puszysty biszkopt gryczany
Ingredients
- 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo
- 3 łyżki mąka gryczana czubate
- 4 szt jajko
- 1 łyżeczka esencja pomarańczowa lub łyżka soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
Instructions
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z erytrolem.
- Do masy z żółtek dodajemy mąkę i cały czas ucieramy. Dodajemy esencję lub sok z pomarańczy i otartą skórkę. Delikatnie łączymy masę z ubitym białkiem.
- Ciasto wylewamy do formy, małej keksówki, ok. 20-25 cm długości. Pieczemy 30 minut w temp. 160 st. C.