Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Pyzy ziemniaczane z grzybami

Pyzy ziemniaczane z grzybami

27 lutego, 2020

Przepis na 4 porcje:
Pyzy:
1 kg mączystych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli

Grzyby:
200 g pieczarek
150 g kurek
100 g boczniaków
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy

Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy! Pozostawiamy do ostudzenia.
Drugą część ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ostudzonych, ugotowanych ziemniaków.
Do masy dodajemy jajko sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki.
Pyzy gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Pyzy wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy temperaturę gotowania. Mieszamy delikatni, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Grzyby:
Grzyby oczyszczamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Kurki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części, boczniaki w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie doprawiamy, przykrywamy przykrywką i dusimy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
Jeśli macie ochotę, możecie dodać więcej mleka kokosowego, aby uzyskać większą ilość sosu.
Podajemy z pyzami.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Przepisy, Wegetariańskie
duszone, gotowane, grzyby, obiad, pyzy, smażone, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
Risotto z porem i ananasem
PREVIOUS
Gillowany bakłażan z hummusem

One thought on “Pyzy ziemniaczane z grzybami”

  1. Ewa pisze:
    27 lutego, 2020 o 9:50 pm

    fajny przepis, uwielbiam przepisy bez mięsa

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.