
Pyzy ziemniaczane z grzybami
Przepis na 4 porcje:
Pyzy:
1 kg mączystych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
Grzyby:
200 g pieczarek
150 g kurek
100 g boczniaków
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy! Pozostawiamy do ostudzenia.
Drugą część ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ostudzonych, ugotowanych ziemniaków.
Do masy dodajemy jajko sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki.
Pyzy gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Pyzy wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy temperaturę gotowania. Mieszamy delikatni, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Grzyby:
Grzyby oczyszczamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Kurki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części, boczniaki w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie doprawiamy, przykrywamy przykrywką i dusimy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
Jeśli macie ochotę, możecie dodać więcej mleka kokosowego, aby uzyskać większą ilość sosu.
Podajemy z pyzami.
One thought on “Pyzy ziemniaczane z grzybami”
fajny przepis, uwielbiam przepisy bez mięsa