Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Pyzy ziemniaczane z grzybami

Pyzy ziemniaczane z grzybami

27 lutego, 2020

Przepis na 4 porcje:
Pyzy:
1 kg mączystych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli

Grzyby:
200 g pieczarek
150 g kurek
100 g boczniaków
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy

Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy! Pozostawiamy do ostudzenia.
Drugą część ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ostudzonych, ugotowanych ziemniaków.
Do masy dodajemy jajko sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki.
Pyzy gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Pyzy wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy temperaturę gotowania. Mieszamy delikatni, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Grzyby:
Grzyby oczyszczamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Kurki, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części, boczniaki w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie doprawiamy, przykrywamy przykrywką i dusimy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
Jeśli macie ochotę, możecie dodać więcej mleka kokosowego, aby uzyskać większą ilość sosu.
Podajemy z pyzami.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Przepisy, Wegetariańskie
duszone, gotowane, grzyby, obiad, pyzy, smażone, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
Risotto z porem i ananasem
PREVIOUS
Gillowany bakłażan z hummusem

One thought on “Pyzy ziemniaczane z grzybami”

  1. Ewa pisze:
    27 lutego, 2020 o 9:50 pm

    fajny przepis, uwielbiam przepisy bez mięsa

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.