
Racuszki z jabłkami
Szybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa, choć wtedy smażone na smalcu miały jednak trochę inny smak.

Racuszki z jabłkami
Ingredients
- 1 szklanka mąka pełnozia
- 1 szklanka maślanka
- 1 szt jajko
- 3 szt jabłka
Instructions
- Obrane jabłka kroimy na cienkie talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do jabłek dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy na zwartą masę. Jeśli wyjdzie za rzadka dosypujemy mąki, a jeśli za gęsta - dolewamy maślanki.
- Racuszki smażymy aż się zarumienią, z obu stron; na oleju kokosowym lub innym.