
Ramen z klopsikami
Zupę przygotowałam na bazie przepisu Thermomix Ramen z klopsikami z indyka. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła wszystko według przepisu.
Ramen to nic innego, jak japońska wersja rosołu, który dobrze znamy. Niektóre źródła wskazują, że ramen nie pochodzi z Japonii, a z Chin. Dla mnie ramen to przede wszystkim makaron, choć jego nazwa wywodzi się już z Chin. Aby zatem nie zastanawiać się zbytnio, uznam to bardzo ogólnie (i pewnie trąci ignorancją), że to azjatyckie wydanie niedzielnego, polskiego rosołu.
Wykorzystałam też płatki drożdżowe nieaktywne, które wzmacniają smak potraw. Można je pominąć w przepisie.
Zamiast natki pietruszki można wykorzystać nać kolendry. Ja jej nie używam, ponieważ nie lubię jej smaku. Podobno świat dzieli się na tych, którzy kochają kolendrę i tych, co jej nienawidzą. Nie wiem, czy to prawda. Ja nie lubię. I tyle. Uwielbiam za to nasiona kolendry i często ich używam.
4 porcje:
Zupa:
1/2 białej, większej cebuli
1 noga indycza lub mięsa z ud indyka
1-2 łyżki miso, wedle upodobania
1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć)
2 łyżki natki pietruszki
ok. 1 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1-2 suszone grzyby
1 łyżeczka soli
Dodatki do zupy:
4 mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski
2 kolby kukurydzy pokrojone w grube plastry
Klopsiki:
ok. 400 g mielonego mięsa z indyka
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry lub pieprzu ziołowego
Dodatki:
150 g makaronu ramen
4 jajka
Cebulę kroimy w kostkę, imbir siekamy drobno. Natkę pietruszki siekamy również i odstawiamy do wykorzystania później.
Składniki zalewamy ok. 1,5-2 l wody i gotujemy na średnim ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy kawałki kukurydzy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy cukinie i paprykę. Gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Mięso mieszamy z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Formujemy z nich małe klopsy, które następnie gotujemy w dużej ilości lekko osolonego wrzątku.
Makaron gotujemy ok. 3 minut. Jajka gotujemy na twardo.
Z zupy wyjmujemy warzywa – kukurydzę, cukinię oraz paprykę.
Wywar przecedzamy przez sito. Podajemy z makaronem, klopsikami, jakiem i warzywami.
One thought on “Ramen z klopsikami”