Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Restaurant Week

Restaurant Week

23 kwietnia, 2019

wiosna 2019

Północ-południe

Niewątpliwie nasze duże odkrycie tej edycji Festiwalu.
W ramach Festiwalu gościliśmy się przy menu mięsnym i wegetariańskim. Przyznać muszę, że to drugie było zdecydowanie zbyt mało sycące. Jednak nie mogę odmówić smaku każdej potrawie, którą nam serwowano. Każda potrawa była dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku.
Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie.

  • Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko
  • Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli
  • Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy
  • Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią
  • Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie
  • Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe

O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj.

Oberża 86

Oberża mieści się w Domku Abrahama, niegdyś muzeum. Przed Oberżą mieściła się tam pizzeria i nie ukrywam, że bardzo byłam obrażona, że w historycznym dla miasta miejscu serwowana jest kuchnia włoska. Bardzo mnie cieszy, że dziś można tam zjeść dobre jedzenie. Do syta.
Porcje zdecydowanie dla głodnych gości. Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie.
Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie.

  • Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym
  • Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną
  • Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu
  • Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym
  • Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu

Fedde

Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się działo, że nie pojawiliśmy się na czas.
Fedde już znamy i cenimy za oryginalne potrawy i połączenia smaków. Teraz też nie było inaczej. Kozi ser w połączeniu z porami smakuje zdecydowanie lepiej, niż bez. Pierogi były bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku.

  • Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli i piklowaną szalotką
  • Terina z porów i koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek
  • Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem
  • Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podane z sosem yakisoba
  • Ciasto ptysiowe faszerowane kremem pistacjowym, pieczone migdały
  • Zupa waniliowa podana z piankami, prażonymi migdałami i sosem karmelowym

Dodo Roti

Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym, gdyby nie Festiwal. W tym urządzonym skromnie lokalu rządzi smak. Sachin Ramgolam przybliża smaki dalekiego Mauritiusa.
Wegetariańskie danie główne oraz brownie z lodami nie zrobiło na mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania.

  • Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym
  • Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty
  • Ratatouille – makaron podawany z ratatouille z nutą truflową pod kołderką ze szpinaku i parmezanu
  • Bass Roo Pan Kurczak – kurczak w aromatycznym sosie z tamaryndowca i bazylią, podawany z ryżem i jajkiem
  • Coco Sago – tapioka zanurzona w mleku kokosowym, podana z chipsem papa dam
  • Rozmaryn na słodko – brownie z lodami waniliowymi podane z sosem truskawkowym z rozmarynem

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu, Recenzja
Gdynia, kulinarna gdynia, recenzja, restauracja, restaurant week

Post navigation

NEXT
Słodko-kwaśny makaron gryczany
PREVIOUS
Klopsiki duszone z kalafiorem

One thought on “Restaurant Week”

  1. Pingback: Restaurant Week | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.