
Risotto cydrowe z jarmużem
Przepis zaczerpnięty z platformy Cookido. Zmodyfikowałam składniki, ale przede wszystkim – użyłam cydru, który w mojej opinii czyni risotto wyjątkowo smacznym. Można pokusić się o dodanie drobno siekanego jabłka.
2 porcje:
40 g sera długo dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara lub owczy typu peccorino
130 g jarmużu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g ryżu arborio
200 g cydru wytrawnego, ja użyłam Tropikalnego, które przywiozłam z Kwaśnego Jabłka
400 g wody
2 łyżeczki suszonych warzyw, np. podlaskiej przyprawy do rosołu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczka kurkumy
Do podania:
2 garści jarmużu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
Jarmuż myjemy, siekamy drobno. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ryż, smażymy krótko. Dolewamy cydr i mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę, dodajemy jarmuż i ser. Mieszamy cały czas, aby ryż się nie przypalił.
Podajemy posypane jarmużem i pestkami, uprzednio uprażonymi na patelni, na łyżce oliwy.
Thermomix
Do czystego i suchego naczynia włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obroty 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć jarmuż i czosnek, rozdrobnić 25 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 minut/120 st. C/obroty wsteczne 1.
Dodać ryż, dusić bez założonej miarki 2 min/120 st. C/obroty wsteczne 2.
Dodać cydr, wodę i przyprawy, gotować 7 min/100 st. C/obroty wsteczne 1, następnie podgrzewać 15 min/90 st. C/obroty wsteczne 1.
Dodać połowę rozdrobnionego sera, podgrzewać 3 min/90 st. C/obroty wsteczne 2.
Risotto pozostawić na 2 min w naczyniu.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pestki oraz jarmuż. Smażyć przez ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem risotto posypać jarmużem i pestkami.
Porcja bez dodatków ma ok. 490 kcal,
B – 12 g, T – 12 g, W – 65 g
WW – 6,3
WBT – 1,6
IG – 70
ŁG – 44
