Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Risotto cydrowe z jarmużem

Risotto cydrowe z jarmużem

27 listopada, 2019

Przepis zaczerpnięty z platformy Cookido. Zmodyfikowałam składniki, ale przede wszystkim – użyłam cydru, który w mojej opinii czyni risotto wyjątkowo smacznym. Można pokusić się o dodanie drobno siekanego jabłka.

2 porcje:
40 g sera długo dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara lub owczy typu peccorino
130 g jarmużu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g ryżu arborio
200 g cydru wytrawnego, ja użyłam Tropikalnego, które przywiozłam z Kwaśnego Jabłka
400 g wody
2 łyżeczki suszonych warzyw, np. podlaskiej przyprawy do rosołu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczka kurkumy

Do podania:
2 garści jarmużu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego

Jarmuż myjemy, siekamy drobno. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy ryż, smażymy krótko. Dolewamy cydr i mieszamy. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Mieszamy. Gdy ryż wchłonie prawie całą wodę, dodajemy jarmuż i ser. Mieszamy cały czas, aby ryż się nie przypalił.
Podajemy posypane jarmużem i pestkami, uprzednio uprażonymi na patelni, na łyżce oliwy.

Thermomix

Do czystego i suchego naczynia włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obroty 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć jarmuż i czosnek, rozdrobnić 25 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 minut/120 st. C/obroty wsteczne 1.
Dodać ryż, dusić bez założonej miarki 2 min/120 st. C/obroty wsteczne 2.
Dodać cydr, wodę i przyprawy, gotować 7 min/100 st. C/obroty wsteczne 1, następnie podgrzewać 15 min/90 st. C/obroty wsteczne 1.
Dodać połowę rozdrobnionego sera, podgrzewać 3 min/90 st. C/obroty wsteczne 2.
Risotto pozostawić na 2 min w naczyniu.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pestki oraz jarmuż. Smażyć przez ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem risotto posypać jarmużem i pestkami.

Porcja bez dodatków ma ok. 490 kcal,
B – 12 g, T – 12 g, W – 65 g
WW – 6,3
WBT – 1,6
IG – 70
ŁG – 44

Owoce jesieni

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Przepisy

Post navigation

NEXT
Ciasto chałwowe z gruszkami
PREVIOUS
Dhal z dynią i jarmużem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.