
Risotto z porem i ananasem
Pomysł na to danie pojawił się wraz z instagramowym wpisem sopockiej restauracji Cały Gaweł. Padło hasło „risotto z porem” i już wiedziałam, że muszę to mieć. Przyznaję bez bicia, że gawłowego dania jeszcze nie próbowałam, ale wierzę, że mojemu do ideału bardzo blisko :)
2-3 porcje:
200 g ryżu do risotto
100 g pora
oliwa
100 g ananasa z puszki
150 ml białego wytrawnego wina
200 g wody z mleka kokosowego
3 łyżki stałej części mleka kokosowego
Pora kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę (łyżkę lub dwie) i smażymy. Gdy się lekko zrumieni, odkładamy na później.
W rondelku zagrzewały oliwę (ok. 3-4 łyżki). Smażymy ryż, mieszamy, aby nie przypalić. Dolewamy wino i nadal mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolewamy wodę kokosową i powtarzamy czynność. Ryż doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy por, zostawiając trochę do dekoracji potrawy. Partiami, po ok. 1/3 szklanki, dolewamy gorącą wodę. Dolewamy ok. 2 szklanek wody. Na koniec dodajemy mleko miodowe i ananasa. Mieszamy. Podajemy posypane smażonym porem.