
Rozgrzewająca pomarańczowa zupa
Idealna na szare, jesienne wieczory. Dość prosta w przygotowaniu. Jeśli jak ja lubicie przygotowywać zapas pieczonej papryki i dyni, to połowę pracy macie już za sobą. Zupa-krem z dyni, jarmużu, papryki i pomarańczy jest bardzo aromatyczna, a dodatek świeżego imbiru sprawia, że jest także rozgrzewająca. Pobudza dosłownie i w przenośni.
Składniki: 300 g dyni piżmowej
1/2 czerwonej papryki
1-2 szklanki jarmużu
1 marchewka (średniej wielkości)
1 pomarańcza (średniej wielkości)
1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
sól i papryka wędzona
Paprykę i dynię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Gdy skórka papryki zacznie się przypiekać wyciągamy warzywa do ostudzenia. W czasie, gdy warzywa się pieką gotujemy w 500 ml wody marchewkę i jarmuż. Ostudzoną paprykę i dynię obieramy ze skóry, kroimy i dokładamy do gotujących się warzyw. Pomarańczę obieramy ze skóry – dokładnie, by zostało jak najmniej gorzkiej błony, i podzieloną na cząstki dokładamy do gotujących się warzyw. Dodajemy imbir, olej i przyprawy. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.
Jeśli nie chcesz piec papryki i dyni, to wystarczy obrać je ze skórki i pokrojone gotować od razu razem z jarmużem. Jednak pieczone warzywa nabierają smaku, którego nie odtworzy gotowanie.